Koska:
3.9.2020 @ 16:30 – 19:00
2020-09-03T16:30:00+03:00
2020-09-03T19:00:00+03:00
Missä:
Factory-sali, Ars Nova & Aboa Vetus
Itäinen Rantakatu 4-6
Yhteystiedot:
Leena Erälinna
0406847450
Ruokaväärennökset ennen ja tänään @ Factory-sali, Ars Nova & Aboa Vetus

Tämän päivän ruokaväärennöksisitä puhuu tietokirjailija, MMM Mari Koistinen
Mari on perehtynyt ruokaväärennöksiin kirjoittaessaan kirjaa Syötkö väärennettyä ruokaa? Hän kiinnostui aiheesta työskennellessäni hunajan parissa ja opittuaan, että globaaleilla hunajamarkkinoilla suuri osa hunajista on väärennettyjä.

Väärennöksiä voi kuitenkin olla missä tahansa elintarvikkeessa. Mitä enemmän taustalla on toimijoita ja mitä pidempi on elintarvikeketju, sitä suuremmaksi kasvaa myös väärennösriski. Suomalaisille väärennökset eivät yleensä aiheuta terveysriskejä, mutta petokset esimerkiksi vääristävät kauppaa.

Ruokaväärennökset eivät ole vain tämän ajan ilmiö, vaan ruokaväärennöksiä on tehtailtu kautta aikojen. Muistissa saattaa olla vielä margariini kohu 60-luvulta. Samoin sanonta ”puhtaat jauhot pussissa” kertoo ruokaväärennösten historiasta.

Ruokahistorioitsija, FT Laika Nevalainen Suomen maatalousmuseo Sarasta valottaa meitä ruokaväärennösten historiasta meillä ja maailmalla: Minkälaisia syitä menneiden vuosisatojen ruokaväärennösten taustalta löytyy, mitä tuotteita on erityisesti väärennetty ja miten. Esimerkkitapausten lisäksi pohditaan sitä, mitä ruokaväärennösten historia kertoo meille laajemmin ruoan historiasta.

Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille, mutta paikkoja on rajoitettu määrä.

Ilmoittautumiset: https://webropol.com/s/ruokavaarennos-tilaisuus

Tilaisuus on osallistujille maksuton.