Koska:
15.4.2019 @ 17:30 – 20:00
2019-04-15T17:30:00+03:00
2019-04-15T20:00:00+03:00
Missä:
Paraisten kaupungintalon valtuustosali
Rantatie 28 Parainen
Yhteystiedot:
Margot Wikström, KulTa hanke
040 735 0593
Aterian tarkoitus?  Meningen med måltiden? @ Paraisten kaupungintalon valtuustosali

Aterian tarkoitus?
– ruoan merkitys ja kestävä elintarvikekulutus

Paraisten kaupungintalolla keskustellaan maanantaina 15. huhtikuuta klo 17.30–20.00 ruoan merkityksestä. Aihetta käsitellään eri näkökulmista ja luvassa on hyödyllisiä esitelmiä, tietoa ajankohtaisista panostuksista ja turunmaalaisia maistiaisia.

Julkiset ruokapalvelut ovat monen arkea. Aterioita ohjaavat ravitsemussuositukset ja taloudelliset seikat. Mutta miltä ruokakulttuuri näyttää käytännössä? Mitä valintoja ruokailijoiden puolesta tehdään ja millä perusteilla? Mikä tilanne on julkisissa keittiöissämme ja ruokasaleissamme? Mitkä asiat ovat hyvin ja mitä voitaisiin parantaa?

Ateria on paljon muutakin kuin tapa tulla kylläiseksi ja saada ravintonsa. Päivittäisillä ruokavalinnoilla on merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille, työlle ja kaupalle, paikalliselle ja globaalille taloudelle sekä ilmastolle ja ympäristölle.

Tilausuus on maksuton mutta toivomme ilmoittautumista. Koko ohjelma alempana.

Meningen med måltiden?
– om matens betydelse och hållbar livsmedelskonsumtion

Matens betydelse är temat för en diskussionskväll i Pargas stadshus måndagen den 15 april kl. 17.30-20. Temat behandlas ur olika synvinklar och det blir matnyttiga presentationer, information om aktuella satsningar samt åboländska smakbitar.

Den offentliga maten är mångas vardag. Måltiderna styrs av näringsrekommendationer och ekonomi. Men hur ser matkulturen ut i praktiken? Vilka val görs för ätarna och på vilka grunder? Hur ser det ut i våra allmänna kök och matsalar? Vad görs bra och vad skulle kunna förbättras? En måltid är så mycket mera än ett sätt att bli mätt och få i sig näring. De dagliga matvalen har betydelse för hälsa och välmående, för arbete och handel, för lokal och global ekonomi samt för klimatet och för miljön.

Evenemanget är kostnadsfritt men vi önskar att du anmäler dig.

Program/Ohjelma 

17.30             Bra mat för alla – en rättighet? Hyvää ruokaa – kaikkien oikeus?
Pargas stad/Paraisten kaupunki

6 goda orsaker att välja finländsk mat
(6 hyvää syytä valita suomalaista ruokaa)
Helena Fabritius, SLC Åboland

Gäddan och gänget kockar / Haukikamut kokkailee
Aija Mäkinen, Projektanställd, Pargas stad / Hankevastaava, Paraisten kaupunki

Lähiruoan vaikutuksia paikallistalouteen, ympäristöön ja hyvinvointiin
(Närmatens inverkan på lokalekonomi, miljö och välmående)
Johanna Mattila, projektipäälliikö, KulTa-hanke

18.30             Paus med åboländska smakbitar
Maistelemme makupaloja Turunmaalta

19.00             Hemlagat eller fabrikstillverkat – vad tycker åttorna?
Kotiruokaa vai eineksiä? Tätä mieltä ovat kasiluokkalaiset
                     Margot Wikström, projektledare, hankevastaava, KulTa

Om den offentliga maten på Kimitoön / Julkinen ruoka Kemiönsaaressa
Birgitta Parikka, kostchef, Kimitoön/ruokahuoltopäällikkö, Kemiönsaari

20.00             Seminariet avslutas / seminaari päättyy

Programmet är tvåspråkigt / Ohjelma on kaksikielinen

Anmälningar/Ilmoittautumiset: www.sydkusten.fi/kurser, lena.langbacka@sydkusten.fi, margot.wikstrom@pargas.fi

Seminariet är ett samarbete mellan Pargas stad, projekt KulTa och Sydkustens landskapsförbund och ingår i VårKultur 2019 Kultursmaker – Kulttuurimakupaloja.

Järjestetty yhteistyössä: Paraisten kaupunki, KulTa-hanke ja Sydkustens landskapsförbund. Seminaari on osaa VårKultur 2019-ohjelmaa Kultursmaker – Kulttuurimakupaloja