Varsinais-Suomen ruokaketju

Varsinais-Suomi on Suomen merkittävin ruoantuotantoalue. Ruokaketjun vaikutus Varsinais-Suomen talouteen ja työllisyyteen on mittava. Koko maakunnan liikevaihdosta 15 % muodostuu ruokaketjusta ja kaikista maakunnan toimipaikoista viidennes kuuluu ruokaketjuun. Ruokaketjun suora työllistävä vaikutus on jopa 16 000 henkilöä (Tilastokeskus 2017). Ruokaketju pitää sisällään niin maatalouden ja kalastuksen, elintarvikkeiden ja juomien valmistuksen, niiden tukku- ja vähittäiskaupan sekä ravintolasektorin.

Katso Varsinais-Suomen ruokaketju -video myös:
På svenska | In English
Tekstitetty suomeksi | Svenska undertext

Varsinais-Suomen ruokaketjun toimipaikat, henkilöstö ja liikevaihto
Ruokaketjun toimipaikat Varsinais-Suomessa

Klikkaa kuvia suuremmaksi.

Ruokaketjun henkilöstö Varsinais-Suomessa
Ruokaketjun liikevaihto Varsinais-Suomessa

Alueella viljellään monipuolisesti leipäviljoja ja erikoiskasveja, kuten spelttiä, hamppua, kvinoaa ja härkäpapua. Varsinais-Suomi onkin näiden kotimaisten kasviproteiinikasvien tuotannon ja jalostuksen merkittävä edelläkävijä.

Varsinais-Suomessa on erikoistuttu varhais- ja puutarhavihannesten sekä hedelmien ja marjojen tuotantoon. Varhaisperunasta jopa 70 prosenttia tuotetaan maakunnassamme. Kasvihuoneissa hyödynnetään uusinta teknologiaa ja mahdollisimman suljettuja ravinne- ja energiakiertoja. Tuotannossa on hyvinkin omaleimaisia kasveja aina versoista yrtteihin ja syötäviin kukkiin.

Suurin osa suomalaisista kananmunista tuotetaan ja jatkojalostetaan Varsinais-Suomessa. Yritykset panostavat korkealaatuiseen teknologiaan ja tuotekehitykseen sekä voimakkaaseen kansainvälistymiseen.

Neljäsosa suomalaisesta sianlihasta kasvatetaan Varsinais-Suomessa. Perinteisen sianlihan tuotannon rinnalle on nousemassa erikoistuvia tiloja, jotka kasvattavat uusia rotuja ja hyödyntävät erilaistavia tuotanto-olosuhteita.

Varsinais-Suomessa on runsaasti lammastiloja. Lammastuotteet rikastavat myös paikallisten lihajalosteiden tarjontaa. Lampaiden laidunnus ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja perinteisiä kulttuurimaisemia. Ruokaketjun yritysten tukena toimii koko ketjun läpäisevä laadukas ammatillinen koulutustarjonta, aktiivinen kehittäjäverkosto sekä kansainvälisesti tunnustettu tutkimustoiminta.

Elintarvikkeita ja juomia valmistavat yritykset Varsinais-Suomessa

Elintarvikkeita ja juomia valmistavia yrityksiä on lukumäärässä mitattuna Varsinais-Suomessa, yhteensä 321 yritystä, joista luomua jalostavia 50 kappaletta (Aitoja makuja yritystilasto 2020). Valtaosa yrityksistä työllistää alle 5 henkilöä (74 %) ja yli 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä on 5 % kaikista elintarvikkeita ja juomia jalostavista yrityksistä. Tyypillistä näille elintarvikkeita ja juomia jalostaville yrityksille on pieni koko, maaseutusidonnaisuus sekä pitkälle viety tuotteiden ja palveluiden erikoistuminen. Elintarvikealalla on suuri vaikutus juuri maaseutualueiden elinvoimaisuuteen.

Yleisin toimiala on leipomotuotteiden valmistus 31 % yrityksistä. Toisena tulee vihannesten, marjojen ja hedelmien jatkojalostus (18 %) ja kolmantena muiden elintarvikkeiden jatkojalostus (16 %). Muiden elintarvikkeiden jalostuksen toimialaluokkaan kuuluvat mm. hunaja- ja kananmunatuotteiden valmistus, makeisten sekä einestuotteiden valmistus.

Yritystilastot esittelevät jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain ja toimialoittain. Tämä yritystilasto laskee mukaan jalostavat yritykset, joiden liikevaihto on vähintään 10 000 euroa.

Koko alue

Aitoja makuja yritystilasto: Varsinais-Suomen jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain 2020
Aitoja makuja yritystilasto: Varsinais-Suomen jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain 2020

Lataa ”Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain” -infograafi PDF-tiedostona
Lataa ”Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain” -infograafi PDF-tiedostona
Koko Suomen yritystilastot Aitoja makuja -sivustolla

Turun seutu

Turun seutu: Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain 2020

Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020

Turun seutu: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain 2020

Turun seudun jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.

Vakka-Suomi

Vakka-Suomi: Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain 2020

Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020

Vakka-Suomi: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain 2020

Vakka-Suomen jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.

Salon seutu

Salon seutu: Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain 2020

Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020

Salon seutu: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain 2020

Salon seudun jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.

Turunmaa / Åboland

Turunmaa: Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain 2020

Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020

Turunmaa: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain 2020

Turunmaan jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.
På svenska: Förädlande livsmedelsföretag i Åboland (PDF)

Loimaan seutu

Loimaan seutu: Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain 2020

Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020

Loimaan seutu: Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain 2020

Loimaan seudun jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.

Lisätietoja:

Turun seutu

Johanna Mattila
+358 40 565 8121
johanna.mattila@utu.fi

Mervi Louhivaara
+358 400 260 390
mervi.louhivaara@utu.fi

Loimaan seutu

Lasse Alisaari
+358 044 7901 320
lasse.alisaari@novida.fi

Mertsi Töttölä
+358 50 431 1162
mertsi.tottola@novida.fi

Salon seutu

Hilkka Halla
+358 50 528 2081
hilkka.halla@yrityssalo.fi

Åboland

Margot Wikström
+358 40 735 0593
margot.wikstrom@pargas.fi

Vakka-Suomi

Heidi Jaakkola
+358 44 7732 212
heidi.jaakkola@ukipolis.fi