Kesäkuussa aloittanut Kemiönsaaren ruoka foodhub tarjoaa laadukkaita lähituotteita kuluttajille helposti Kemiön keskustasta haettuna. Kyseessä on kesällä 2020 toimiva pilotti, jossa kuluttajat ostavat lähituotteet netistä ja hakevat ne noutopisteeltä sovittuina noutopäivinä.

Foodhubista tilattua kassia esittelee aurinkoisessa säässä Kemiön torilla Stella Törnroth.

Haussa oli uusi digitaalinen myyntikanava Kemiönsaaren hienoille tuotteille, kun Stella Törnroth ja Jonas Bergström päätyivät sattumalta kuuntelemaan Uudenmaan ruoka foodhubin toiminnan esittelyä.

”Malli oli juuri se, mitä olimme etsineet. Päätimme ettemme keksisi pyörää uudelleen, vaan ryhdyimme yhteistyöhön käyttäen samaa mallia ja brändiä Kemiönsaaressa”, Törnroth kertoo. Nyt aloittaneessa pilottitoiminnassa on mukana 13 lähituottajaa joiden tuotteita voi tilata noutopisteelle Kemiön torille kesäkuukausien alkuviikoilla. Juhannuksena myynnissä oli muun muassa erikoisyrttejä, mikrovihanneksia, hapanjuurileipää, mansikoita, mangalitza-raakamakkaroita, perunaa ja kombucha-teetä. Kuluttaja tilaa ja maksaa tuotteet netistä foodhubin verkkosivujen kautta, jonka jälkeen tuotteet pakataan valmiiksi noudettaviksi joustavana ajankohtana.

”Tämä on vielä kätevämpi ja helpompi ratkaisu lähituotteiden ostamiseen kuluttajille kuin Reko-renkaat! Rahaa ei tarvitse vaihtaa paikan päällä ja jakeluaika on pidempi”, Törnroth toteaa.

Ensimmäiseen jakeluun juhannusviikolla Törnroth ja Bergström ovat tyytyväisiä, vaikka tilausten määrä oli vielä pieni. Mukava yllätys oli kuitenkin se, että ostosten keskimääräinen hinta oli korkea, jopa 150 euroa.

Foodhubissa mukana olevat tuottajat hinnoittelevat itse tuotteensa ja verkkosivujen kautta voi katsoa tarkalleen, minkä verran maksusta menee itse tuottajalle, veroihin tai alustalle.

Juhannusviikolla tilattiin paljon vihanneksia, perunoita ja juomia.

”Läpinäkyvä ja reilu myyntikanava on meille ehdottoman tärkeä. Haluamme antaa ihmisille aidon mahdollisuuden tukea alueen tuottajia”, Törnroth tiivistää.

Tänä kesänä tuotteet noudetaan tuottajilta tiloilta saakka, mutta tulevaisuudessa suunnitelmissa olisi koodiovi samaan tapaan kuin Uudenmaan ruoka foodhubissa. Sen avulla tuottajat voisivat tuoda tuotteensa suoraan jakelupisteelle, josta kuluttajat voisivat ne noutaa. Pilotin aikana on tarkoitus myös selvittää tilojen sopivuutta toimintaan Kemiönsaaressa.

”Nykyinen jakelupiste on paikallisen rakentajan toimesta tehty torikoju, Kemiön torin alkuperäisten piirrustusten mukaan. Toivomus on tietysti myös se, että voisimme osaltamme elävöittää nykyään niin hiljaista Kemiön toria”, Bergström kertoo.

Jonas Bergström ja Stella Törnroth foodhubia varten rakennetun torikojun vierellä.

Seuraava jakelu Kemiönsaaren ruoka foodhubilla on 9.-10. heinäkuuta. Jakelu järjestetään myös elokuun ja syyskuun alussa. Tilaa lähiruokaa: https://www.ekompi.net/kemionsaaren-ruoka

Ennakkotilattu ruokakassi on pilotti joka toteutetaan Lähiruokaa yhteistyössä -hankkeessa vuoden 2020 aikana. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020. Rahoitus on haettu Leader-ryhmä I samma båt – samassa veneessä kautta ja hanke toteutetaan Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella.


Teksti ja kuvat: Ellinoora Havaste