Varsinais-Suomen ruokaketju
Varsinais-Suomi on Suomen merkittävin ruoantuotantoalue. Ruokaketjun vaikutus Varsinais-Suomen talouteen ja työllisyyteen on mittava. Koko maakunnan liikevaihdosta 14 % muodostuu ruokaketjusta ja kaikista maakunnan toimipaikoista noin viidennes kuuluu ruokaketjuun. Ruokaketjun suora työllistävä vaikutus on jopa 19 700 henkilöä (Tilastokeskus 2019). Ruokaketju pitää sisällään niin maatalouden ja kalastuksen, elintarvikkeiden ja juomien valmistuksen, niiden tukku- ja vähittäiskaupan sekä ravintolasektorin.
Varsinais-Suomen maakunnan ja seutukuntien SWOT-analyysit (2023)
Katso Varsinais-Suomen ruokaketju -video myös:
På svenska | In English
Tekstitetty suomeksi | Svenska undertext
Klikkaa kuvia suuremmaksi. Koko taulukko Excel-tiedostona
Alueella viljellään monipuolisesti leipäviljoja ja erikoiskasveja, kuten spelttiä, hamppua, kvinoaa ja härkäpapua. Varsinais-Suomi onkin näiden kotimaisten kasviproteiinikasvien tuotannon ja jalostuksen merkittävä edelläkävijä.
Varsinais-Suomessa on erikoistuttu varhais- ja puutarhavihannesten sekä hedelmien ja marjojen tuotantoon. Varhaisperunasta jopa 70 prosenttia tuotetaan maakunnassamme. Kasvihuoneissa hyödynnetään uusinta teknologiaa ja mahdollisimman suljettuja ravinne- ja energiakiertoja. Tuotannossa on hyvinkin omaleimaisia kasveja aina versoista yrtteihin ja syötäviin kukkiin.
Suurin osa suomalaisista kananmunista tuotetaan ja jatkojalostetaan Varsinais-Suomessa. Yritykset panostavat korkealaatuiseen teknologiaan ja tuotekehitykseen sekä voimakkaaseen kansainvälistymiseen.
Neljäsosa suomalaisesta sianlihasta kasvatetaan Varsinais-Suomessa. Perinteisen sianlihan tuotannon rinnalle on nousemassa erikoistuvia tiloja, jotka kasvattavat uusia rotuja ja hyödyntävät erilaistavia tuotanto-olosuhteita.
Varsinais-Suomessa on runsaasti lammastiloja. Lammastuotteet rikastavat myös paikallisten lihajalosteiden tarjontaa. Lampaiden laidunnus ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja perinteisiä kulttuurimaisemia. Ruokaketjun yritysten tukena toimii koko ketjun läpäisevä laadukas ammatillinen koulutustarjonta, aktiivinen kehittäjäverkosto sekä kansainvälisesti tunnustettu tutkimustoiminta.
Elintarvikkeita ja juomia valmistavat yritykset Varsinais-Suomessa
Elintarvikkeita ja juomia valmistavia yrityksiä on lukumäärässä mitattuna Varsinais-Suomessa, yhteensä 321 yritystä, joista luomua jalostavia 50 kappaletta (Aitoja makuja yritystilasto 2020). Valtaosa yrityksistä työllistää alle 5 henkilöä (74 %) ja yli 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä on 5 % kaikista elintarvikkeita ja juomia jalostavista yrityksistä. Tyypillistä näille elintarvikkeita ja juomia jalostaville yrityksille on pieni koko, maaseutusidonnaisuus sekä pitkälle viety tuotteiden ja palveluiden erikoistuminen. Elintarvikealalla on suuri vaikutus juuri maaseutualueiden elinvoimaisuuteen.
Yleisin toimiala on leipomotuotteiden valmistus 31 % yrityksistä. Toisena tulee vihannesten, marjojen ja hedelmien jatkojalostus (18 %) ja kolmantena muiden elintarvikkeiden jatkojalostus (16 %). Muiden elintarvikkeiden jalostuksen toimialaluokkaan kuuluvat mm. hunaja- ja kananmunatuotteiden valmistus, makeisten sekä einestuotteiden valmistus.
Yritystilastot esittelevät jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain ja toimialoittain. Tämä yritystilasto laskee mukaan jalostavat yritykset, joiden liikevaihto on vähintään 10 000 euroa.
Koko alue
Lataa ”Jalostavat elintarvikeyritykset kokoluokittain” -infograafi PDF-tiedostona
Lataa ”Jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain” -infograafi PDF-tiedostona
Koko Suomen yritystilastot Aitoja makuja -sivustolla
Turun seutu
Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020
Turun seudun jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.
Vakka-Suomi
Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020
Vakka-Suomen jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.
Salon seutu
Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020
Salon seudun jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.
Turunmaa / Åboland
Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020
Turunmaan jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.
På svenska: Förädlande livsmedelsföretag i Åboland (PDF)
Loimaan seutu
Lähde: Aitoja makuja yritystilasto 2020
Loimaan seudun jalostavat elintarvikeyritykset toimialoittain ja kokoluokittain PDF-tiedostona.