- Varsinais-Suomen ruokaketjun yritysten ja toimintaympäristön tulevaisuuden kehittämistarpeet -raportti julkaistuOsana Tulevaisuuden Kehitystarpeet Varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa (TuKeVa) -hanketta, jota on toteutettu 1.1.2021-31.12.2023 välisenä aikana, on julkaistu kehittämisraportti maakunnan ruokaketjun tulevaisuuden kehittämisestä… Read more: Varsinais-Suomen ruokaketjun yritysten ja toimintaympäristön tulevaisuuden kehittämistarpeet -raportti julkaistu
- Vehnänoras ja auringonkukan verso ovat hyväksyttyjä elintarvikkeita, ruisoras ja kauranoras uuselintarvikkeitaRuokavirasto antoi 22.9.2023 lausunnon neljän eri verson uuselintarvikeasemasta. Pyhäjärvi-instituutin, Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen Voimaversot -hankkeessa 2019-2023 on… Read more: Vehnänoras ja auringonkukan verso ovat hyväksyttyjä elintarvikkeita, ruisoras ja kauranoras uuselintarvikkeita
- Ruokaketjuyritysten kasvu- ja kansainvälistymisvalmennus 1.11.-13.12.2023 SalossaYrityssalo järjestää marraskuusta joulukuuhun kestävän kasvu- ja kansainvälistymisvalmennuksen ruokayrityksille. Valmennus keskittyy pienyritysten vientivalmiuksien ja kansainvälistymisedellytyksien kehittämiseen, vientitoimintaan liittyvän taustatyöhön sekä… Read more: Ruokaketjuyritysten kasvu- ja kansainvälistymisvalmennus 1.11.-13.12.2023 Salossa
- Food hub -elämystori -hankkeen loppuraportti on julkaistuTurun yliopiston Brahea-keskuksen ja Turun kaupungin Food hub -elämystori -hankkeessa pilotoitiin uudenlaista paikallisen ruoan ja ruokaelämysten myynti- ja jakelukanavaa Turun… Read more: Food hub -elämystori -hankkeen loppuraportti on julkaistu
- Grüne Woche Berlin 2024 – tervetuloa näytteilleasettajaksi tai opintomatkalle!Hei, hyvät yhteistyökumppanit! Maailman suurin elintarvike- ja ruokamatkailualan kuluttajatapahtuma Internationale Grüne Woche (IGW) pidetään Berliinissä 19. – 28.1.2024. Tavoitteena on,… Read more: Grüne Woche Berlin 2024 – tervetuloa näytteilleasettajaksi tai opintomatkalle!
- Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään ensimmäistä kertaa RovaniemelläArtesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään tänä vuonna jo 8. kertaa – nyt ensimmäisen kerran Lapissa arktisen artesaaniruoan teemalla 17–19. lokakuuta! Yleisö pääsee… Read more: Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään ensimmäistä kertaa Rovaniemellä
- FM i Mathantverk ordnas för första gången i RovaniemiFM i Mathantverk ordnas i år redan för åttonde gången – nu för första gången i Lappland den 17–19 oktober!… Read more: FM i Mathantverk ordnas för första gången i Rovaniemi
- Hyllypaikka-kilpailu elokuussa 2023 elintarvikealan pk-yrityksilleHyllypaikka on kilpailu Varsinais-Suomen elintarvikealan pk-yrityksille. Kilpailussa finaaliin valitut yritykset pitchaavat uuden tuotteensa ruokaketjun ostajista ja alan ammattilaisista koostuvalle tuomaristolle.… Read more: Hyllypaikka-kilpailu elokuussa 2023 elintarvikealan pk-yrityksille
- Turku Aperitivo -viikko tuo Aperitivo-kulttuurin Turkuun!Turku Aperitivo -viikko tuo Välimerenmaista tutun Aperitivo-kulttuurin Turkuun 5.-12.6.2023! Turku Aperitivo -viikko on täydellinen tilaisuus tutustua Turun monipuoliseen ravintolatarjontaan ja… Read more: Turku Aperitivo -viikko tuo Aperitivo-kulttuurin Turkuun!
- Kotimainen varhaisperuna saa oman juhlapäivänSuomalaisen alkukesän odotetuin herkku, varhaisperuna, saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa oman juhlapäivän. Varhaisperunapäivää juhlistetaan jatkossa joka vuosi 15. kesäkuuta. Varhaisperuna… Read more: Kotimainen varhaisperuna saa oman juhlapäivän
- Den inhemska nypotatisen får egen festdagDen finska försommarens mest efterlängtade delikatess, nypotatisen, får i år för första gången en egen festdag. Nypotatisdagen firas i fortsättningen… Read more: Den inhemska nypotatisen får egen festdag
- Rahoitusta elämyksellisen ruokatapahtuman toteuttamiseen? Hankintakilpailutus avoinna 16.3. asti.Turun kaupunki kilpailuttaa ruokaperustaisia elämyspalvelujen kokeiluja. Kilpailutuksen kautta etsitään uudenlaisia ideoita ruokaelämyksistä, joissa yhdistetään monialaisen toimijaverkoston osaamista ja tuodaan esille… Read more: Rahoitusta elämyksellisen ruokatapahtuman toteuttamiseen? Hankintakilpailutus avoinna 16.3. asti.
- Yrittäjien verkostoitumismatka MATKA 2023 -messuilleHelsingin Messukeskuksessa järjestetyt MATKA 2023 -messut ovat alan suurimmat messut Pohjois-Euroopassa. Varsinais-Suomesta järjestettiin matka messuille alueen ruoka- ja matkailurityksille 19.1.2023.… Read more: Yrittäjien verkostoitumismatka MATKA 2023 -messuille
- Projekt TuKeVa: Logistikkostnader för små matföretagEgentliga Finland är det viktigaste produktionsområdet för livsmedel i hela Finland. Till matkedjan räknas lantbruk och fiske, tillverkning av livsmedel… Read more: Projekt TuKeVa: Logistikkostnader för små matföretag
- Pienten elintarvikeyritysten logistiikkakustannusten hallintaan tehtiin laskuriPienistä elintarvikeyrityksistä suuri osa kuljettaa tuotteitaan itse. Se on paitsi aikaa vievää, niin myös aito kustannuserä. Joskus kuljettaminen olisikin hyödyllisempää… Read more: Pienten elintarvikeyritysten logistiikkakustannusten hallintaan tehtiin laskuri
- Pääsiäisenä aukeava Laari Lähiruokapiste on lähiruoan uusi ostopaikka keskellä TurkuaVarsinais-Suomesta löytyy mitä herkullisimpia paikallisia tuotteita aina artesaanileipätuotteista luomuhunajaan ja kasviproteiineista kaninlihaan. Pääsiäisenä avautuva Laari Lähiruokapiste mahdollistaa näiden ja monen… Read more: Pääsiäisenä aukeava Laari Lähiruokapiste on lähiruoan uusi ostopaikka keskellä Turkua
- Lähiruoan argumenttipankki tuotteistuksen ja markkinoinnin apunaKuluttajien lähiruoan ostokäyttäytymiseen vaikuttavat arvot, asenteet ja mieltymykset. Näiden arvojen ymmärtäminen ja hyödyntäminen lähiruokayrityksen markkinoinnissa, tarinan kerronnassa sekä asiakkaiden kohtaamisessa… Read more: Lähiruoan argumenttipankki tuotteistuksen ja markkinoinnin apuna
- TUKEVA-hanke kokosi Varsinais-Suomen ruokaketjun SWOT-yhteenvetoraportit sekä maakunta- että seutukuntatasollaTulevaisuuden Kehitystarpeet Varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa hanke (TuKeVa) toteutti vuoden 2021 aikana yli 160 ruokaketjun yritysten syvähaastattelua Varsinais-Suomen alueella. Haastatteluiden perusteella selvitettiin… Read more: TUKEVA-hanke kokosi Varsinais-Suomen ruokaketjun SWOT-yhteenvetoraportit sekä maakunta- että seutukuntatasolla
- Onneksi on ohra! -reseptikilpailun reseptit yksissä kansissa15.1.2021- 15.2 2021 järjestetyn avoimen Onneksi on ohra -reseptikisan tarkoituksena oli löytää innostavia tapoja käyttää ohraa ruoanvalmistuksessa kotikeittiöissä ja nostaa… Read more: Onneksi on ohra! -reseptikilpailun reseptit yksissä kansissa
- Food Hub -elämystori tuo lähiruokatuotteet ja ruokaelämykset turkulaisten ulottuvilleFood Hub – elämystori on uudenlainen siirrettävä lähi- ja luomuruokatuotteiden myynti- ja jakelukanava, joka tuo paikalliset elintarvikkeet ja elämyspalvelut, kuten… Read more: Food Hub -elämystori tuo lähiruokatuotteet ja ruokaelämykset turkulaisten ulottuville
- Tee makumatka maalle Lähiruokapäivänä 11. syyskuuta 2021!Mistä ruoka tulee? Mitä lehmät syövät? Haiseeko sika pahalle? Miltä tuntuu hevosen turpa kämmentä vasten? Mitä muuta kuin ruokaa maaseudulla… Read more: Tee makumatka maalle Lähiruokapäivänä 11. syyskuuta 2021!
- Onneksi on ohra -reseptikilpailun voittaja on Sari Wikman ja Ohra à la FinlandOnneksi on ohra -reseptikilpailun finaali järjestettiin tiistaina 8.6.2021 Turun Logomossa ja finaaliin asti selvisivät ohrablinit, ohrabrownie, ohralasagne, mustikka-ohra-kermaherkku, lihapiirakka ohra-lammastäytteellä… Read more: Onneksi on ohra -reseptikilpailun voittaja on Sari Wikman ja Ohra à la Finland
- Ruokamatkamuistoja Turusta! Kesätori 7.-20. kesäkuutaSuuntaako kesäinen lähimatka Turun museoihin, tai päättyykö Saariston rengasreittiretki Aurajoen rantaan? Suuntaa reissulla käväisemään Kesätorilla! Musta ja salmiakkinen nokipoikasinappi, käsintehdyt… Read more: Ruokamatkamuistoja Turusta! Kesätori 7.-20. kesäkuuta
- Lähiruokapäivä 11.9.2021 hakee osallistujiaValtakunnallinen Lähiruokapäivä järjestetään 11.09.2021. Koko Suomen kattava tapahtuma tunnettiin aikaisempina vuosina nimellä Osta tilalta! -päivä. Nyt päivään halutaan houkutella entistä… Read more: Lähiruokapäivä 11.9.2021 hakee osallistujia
- Voimaversot-hanke etsii yhteistyökumppaneiksi jalostavia elintarvikealan yrityksiä!Versot ovat pieniä, ympärivuotisesti kasvatettavia siementaimia, joiden ravintoarvot ovat huomattavasti vastaavaa täysikokoista kasvia korkeammat. Makunsa puolesta versot ovat miellyttäviä ja… Read more: Voimaversot-hanke etsii yhteistyökumppaneiksi jalostavia elintarvikealan yrityksiä!
- Tulevaisuuden Kehitystarpeet Varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa -hankkeessa (TuKeVa) selvitetään Varsinais-Suomen ruokaketjun kehitystarpeitaRuokaketjun toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Markkinoiden kasvava kuluttajavetoisuus, uusien teknologioiden vyöry alalle sekä ilmastonmuutos ja pandemia ovat esimerkkejä tällaisista muutoksista.… Read more: Tulevaisuuden Kehitystarpeet Varsinaissuomalaisessa ruokaketjussa -hankkeessa (TuKeVa) selvitetään Varsinais-Suomen ruokaketjun kehitystarpeita
- Onneksi on ohra -reseptikilpailu 15.1. – 15.2.2021Laitilan Kulttuurin tuki ry, Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä -hanke ja Vastuullista proteiinia pöytään -hanke järjestävät reseptikilpailun ohraresepteille. Kilpailun sponsoreina toimivat Laitilan… Read more: Onneksi on ohra -reseptikilpailu 15.1. – 15.2.2021
- Aitoja makuja yritystilasto 2020 julkaistu: Varsinais-Suomen luvutValtakunnallinen Ruokasektorin koordinaatiohanke ja maakunnalliset elintarvikealan kehittäjät kokosivat vuonna 2020 yhteistyössä maakunnittaisen Aitoja makuja -yritystilaston. Uuden tilaston mukaan Suomessa on… Read more: Aitoja makuja yritystilasto 2020 julkaistu: Varsinais-Suomen luvut
- Selvitys proteiinikasvien viljelystä ja jalostuksesta Lounais-SuomessaVarsinais-Suomen liitto on tilannut Gaia Consultingilta selvityksen Lounais-Suomen mahdollisuudet proteiinikasvien viljelyyn ja jalostukseen. >> Tutustu selvitykseen (pdf) Selvityksessä tarkastellaan kolmea… Read more: Selvitys proteiinikasvien viljelystä ja jalostuksesta Lounais-Suomessa
- Luomuala kasvoi taas vuonna 2019 Varsinais-SuomessaLuomumpi Varsinais-Suomi -tiedonvälityshanke on julkaissut uuden tilastokoosteen maakunnan luomutuotannosta. Julkaisu koskee pääasiassa vuotta 2019, mutta mukana on myös ennakkotietoja vuodesta… Read more: Luomuala kasvoi taas vuonna 2019 Varsinais-Suomessa
- Elintarvikealan toimintaympäristötutkimuksen kyselyn vastausaikaa on jatkettu lokakuun loppuunJyväskylän ammattikorkeakoulu käynnisti maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta aiemmin maaliskuussa kyselyn, jonka tarkoituksena on selvittää lähiruokayritysten menneiden vuosien kehityskulkuja, nykytilaa ja… Read more: Elintarvikealan toimintaympäristötutkimuksen kyselyn vastausaikaa on jatkettu lokakuun loppuun
- Lähellä tuotetut raakamakkarat, tuoreet mansikat ja kombuchan saa kätevästi yhdestä paikkaa uuden Kemiönsaaren ruoka foodhubin avullaKesäkuussa aloittanut Kemiönsaaren ruoka foodhub tarjoaa laadukkaita lähituotteita kuluttajille helposti Kemiön keskustasta haettuna. Kyseessä on kesällä 2020 toimiva pilotti, jossa kuluttajat ostavat lähituotteet netistä ja hakevat ne noutopisteeltä sovittuina noutopäivinä.
- Ruokasektorin koordinaatiohanke kerää kommentteja lausuntoa varten elintarvikealan kokonaisuudistukseenElintarvikelain kokonaisuudistusta on valmisteltu jo pitkään. Merkittävin uudistuksen tavoite on lakipaketin selkeyttäminen, vaikuttavuuden lisääminen sekä yhtenäistäminen EU-lainsäädännön terminologian kanssa. Turun… Read more: Ruokasektorin koordinaatiohanke kerää kommentteja lausuntoa varten elintarvikealan kokonaisuudistukseen
- Ruokaa verkosta -webinaarisarja verkkokaupan mahdollisuuksistaHarkitsetko oman verkkokaupan perustamista? Verkkokaupan perustaminen mahdollistaa uuden tavan myydä, palvella asiakkaita ja tavoittaa uusia asiakkaita. Myyntipisteen perustaminen verkkoon edellyttää… Read more: Ruokaa verkosta -webinaarisarja verkkokaupan mahdollisuuksista
- KEMIÖNSAAREN RUOKA – Uusi digitaalinen lähiruoan myyntikanavaKemiönsaaressa toteutetaan parhaillaan helppoa ja kätevää ennakkotilattavaa lähiruokakassia, jonka voi noutaa Kemiön keskustasta 17.-19.6. ja 25.-26.6. Pilotti toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan… Read more: KEMIÖNSAAREN RUOKA – Uusi digitaalinen lähiruoan myyntikanava